Informatieavond oriëntatietraject op donderdagavond 30 mei 2024

Op donderdagavond 30 mei (onder voorbehoud) organiseren we een informatieavond voor belangstellenden voor het orientatietraject 2024-2026. 

Locatie: De Woudkapel, Beethovenlaan 21, Bilthoven

Inloop vanaf 19.00 uur, start om 19.30 uur. 

Het is fijn als we van te voren je aanmelding ontvangen via studiesecretariaat@instituutovp.nl

Via dit email-adres kunnen belangstellenden ook terecht voor vragen / nadere informatie.

 

Eerste terugkomdag voor oud-studenten succesvol verlopen

De eerste terugkomdag op woensdag 20 maart 2024 is succesvol verlopen. Samen met de aanwezige oud-studenten is geïnventariseerd op welke wijze dit een vervolg kan krijgen en daar wordt nu aan gewerkt. 

Mochten er oud-studenten zijn waar we geen contact mee hebben gehad maar die wel op de hoogte gehouden willen worden, we horen graag van je via terugkomdag@instituutovp.nl

 

Oriëntatietraject 2022-2024 is afgerond

Het orientatietraject 2022-2024 is begin maart tijdens een tweedaagse bijeenkomst op landgoed Mennorode tot voltooiing gekomen. Met grote tevredenheid werd teruggeblikt op de inspirerende anderhalf jaar en afscheid genomen van een enthousiaste groep studenten. 

 

Editie 2022-2024 van het nieuwe oriëntatietraject nadert voltooiing 

20 januari 2024

De eerste editie van het nieuwe oriëntatietraject is in september 2022 van start gegaan met een enthousiaste groep studenten. Na een kennismakingsetmaal op de Veluwe (Elspeet, hotel Mennorode) zijn er in de afgelopen anderhalf jaar zo’n vijfentwintig zaterdagse collegedagen gevolgd. Begin maart 2024 volgt het afsluitingsetmaal, wederom bij Mennorode op de Veluwe. 

 

OVP-terugkomdag op woensdag 20 maart 2024

Vooraankondiging

Op woensdag 20 maart 2024 organiseert het OVP een terugkomdag in De Woudkapel in Bilthoven.

Deze bijeenkomst is bedoeld voor oud-studenten en biedt gelegenheid om elkaar weer te zien, ervaringen uit te wisselen en samen met dr. Jan Sonderen (rector en docent) en drs. Arnold Ziegelaar (docent) theologische en filosofische inspiratie op te doen voor de omgang met actuele uitdagingen als: complotdenken, collectieve wanen, eenzaamheid, verbinding, veerkracht, geestkracht.

Eén en ander verwerken we met toepasselijke gespreksvormen. Tot slot bespreken we mogelijke onderwerpen voor toekomstige terugkom- c.q. studiedagen.

Vanaf 13.00 uur ben je welkom. De bijeenkomst start om 13.45 uur en eindigt rond 19.00 uur.

De kosten bedragen 35,- euro (incl. lichte avondmaaltijd).  Aanmelding (alleen voor oud-studenten) per email via
terugkomdag@instituutovp.nl.

We zien uit naar je komst!

 

Nieuw boek van Roelof van den Broek, oud-rector van het OVP

Van Roelof van den Broek, emeritus hoogleraar geschiedenis van het christendom, aan de Universiteit Utrecht, verscheen in 2021 bij uitgeverij Punto.nl een 2e, herziene druk van zijn boek Vroegchristelijke wijsheid. De spreuken van Sextus en Het Onderricht van Silvanus (ISBN 9789464064629).

Ter toelichting het volgende: "Dit boek biedt de vertaling van twee vroegchristelijke geschriften, de Spreuken van Sextus en het Onderricht van Silvanus. Zij behoren tot het genre van de wijsheidsliteratuur en zijn daarvan de enige christelijke voorbeelden uit de periode voor 300. Beide werken zijn sterk afhankelijk van oudere niet-christelijke bronnen en vertegenwoordigen verschillende typen christendom. In de inleidingen en de aantekeningen bij de vertaling wordt aan beide aspecten aandacht geschonken."

 

Overlijden Anne van der Meiden, oud-rector van het OVP

4 juni 2021

Gisteren bereikte ons het bericht van het overlijden van Anne van der Meiden, oud-rector van het OVP. De huidige rector Jan Sonderen schreef het navolgende in memoriam: In memoriam oud-rector Anne van der Meiden.pdf 

 

 

 

CRKBO Registratie

Instituut OVP is sinds eind juni 2017 geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs en voldoet aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. In mei 2021 is het OVP door het CRKBO aan een heraccreditatie onderworpen, met zeer positief resultaat. 

CRKBO_Instelling 

Interview met Arnold Ziegelaar in dagblad Trouw

In dagblad Trouw verscheen vorig jaar een interview met drs. Arnold Ziegelaar. Hij is docent in het vak ’Religie, pluralisme en zingeving’ aan het OVP. Zie https://www.trouw.nl/religie-en-filosofie/filosoof-arnold-ziegelaar-dat-er-iets-is-wordt-nooit-vanzelfsprekend-~ad7bd424/

 

Interview met Brecht Molenaar in dagblad Trouw

In juli 2018 verscheen in dagblad Trouw een interview met oud-OVP docente drs. Brecht Molenaar onder de titel ’Een pleidooi voor heiligheid binnen het humanisme’, zie https://www.trouw.nl/religie-en-filosofie/een-pleidooi-voor-heiligheid-binnen-het-humanisme~add646b2/

 

Samenwerking met Hogeschool Windesheim

Het OVP heeft op 18 september 2017 de samenwerkingsovereenkomst met Hogeschool Windesheim verlengd. Studenten die eerder de meerjarige OVP-opleiding pastoraal werker/geestelijk verzorger hebben afgerond worden hiermee in de gelegenheid gesteld een verkort vervolgtraject HBO- Godsdienst-Pastoraal Werk (in deeltijd) bij Windesheim te volgen om daarmee een bachelordiploma te behalen. Voor de goede orde: deze OVP-opleiding is voor het laatst gestart in 2019-2020 en wordt nu niet meer aangeboden. 

Ondertekening nieuwe overeenkomst door Bert Meijer van Windesheim en rector Jan Sonderen

Ondertekening door Bert Meijer, domeindirecteur Bewegen en Educatie van Windesheim (links op de foto) en Jan Sonderen, rector Instituut OVP (rechts op de foto).

Boeken van onze docenten

Drs. Arnold Ziegelaar is naast docent filosofie, godsdienstfilosofie en hermeneutiek bij het OVP ook schrijver van filosofische teksten. In zijn boek Oorspronkelijk bewustzijn bespreekt hij filosofische theorieën over de vraag wat bewustzijn is en hoe het bestaan ervan verklaard zou moeten worden. Hij komt uit bij een positie die hij naturalistisch dualisme noemt: bewustzijn is een natuurlijk verschijnsel, maar is niet volledig te verklaren uit materiële processen. In 2015 verscheen van hem: Aardse mystiek. Inleiding in de filosofie van de verwondering.

Van onze oud-docente dr. Annemarieke van der Woude verscheen eind 2015: Als de dood. Trage vragen bij het euthenasiedebat. In 2011 verscheen van haar: Het doodshemd heeft geen zakken: nadenken over het levenseinde.

 

Oud OVP-studente bij Jacobine op Zondag

Over de bijzondere betekenis van het OVP in haar leven vertelt onze oud-studente Liesbeth Gijsbers in TV-programma ’Jacobine op Zondag’ van 13 november 2016 (zie www.npo.nl), dat in het teken stond van de vraag ’Kun je de dood van een dierbare ooit te boven komen?’. Zie verder www.liesbethgijsbers.nl waar je ook meer gegevens vindt over boek dat zij schreef als vervolg op haar afstudeerscriptie bij het OVP.